F.A.Q.

Bedrijfs fotografie in en rondom Den Haag, Rotterdam en Leiden

Veelgestelde vragen

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt.
Je mag me altijd een mailtje sturen, maar wellicht staat je vraag hier ook al tussen en heb ik op die vraag een passend antwoord gegeven

Hieronder heb ik de meest veelgestelde vragen van een antwoord voorzien. 

Ik kan toch ook zelf foto’s maken met mijn mobiel?

Ja dat kan. Tegenwoordig kan je zelfs zeer mooie foto’s maken met een mobiel! En wellicht zijn die prima te gebruiken voor de social media uitingen.
Echter, waar de meeste mensen niet bij stilstaan is het feit dat goede foto’s maken meer vereist dan enkel een mobieltje. Vaak komt daar ook belichting en compositie bij kijken, de ervaring van een fotograaf en ook het technisch inzicht van de fotograaf. 
Qua kwaliteit is er ook nog altijd een verschil. Wellicht niet meer zo groot als vroeger, maar het is er nog wel. Zeker als er met langere sluitertijden of scherptediepte wordt gewerkt, is het verschil goed te merken.
Daarnaast kijkt een fotograaf als klant naar hetgeen wat op de foto wordt gezet. Dat is vaak het meest waardevolle van een goede foto: het vastleggen van jouw verhaal.

Van wie zijn de foto’s na een shoot?

Officieel ligt het auteursrecht van alle foto’s die ik maak, bij mij. Met andere woorden: Ik (Eelco Bakker) ben altijd eigenaar van mijn geschoten foto’s bij de opdrachtgever. 
Echter, ik vind het niet meer dan logisch dat de opdrachtgever de door mij geschoten foto’s gebruikt (in licentie gebruiken) voor de eigen doeleinden. Hier zitten natuurlijk limieten aan. Zo mag mijn opdrachtgever mijn foto’s niet doorverkopen (ook niet gratis) voor andere doeleinden dan de eigen doeleinden. Als iemand anders dan de opdrachtgever gebruik wil maken van de door mij geschoten foto’s, dan kan die persoon contact met mij opnemen. Ik zal nooit foto’s doorsturen zonder eerst contact te hebben gehad met de originele opdrachtgever.

Wat kost een fotoshoot bij jou?

Er zijn allerlei blogs te lezen op internet hoeveel een fotograaf zou moeten kosten en vaak willen mensen dan ook een uurprijs zien. Een uurprijs is lastig, omdat ongeveer ieder uur fotograferen ook een uur nabewerking oplevert. Daarnaast heeft een fotograaf ook professioneel materiaal. Zelf heb ik bijvoorbeeld geïnvesteerd in een aantal goede lenzen, een goede camera (en een back-up camera), belichting-set, filters en een goede computer.
Op dit moment hanteer ik een richtprijs van 75 euro per uur (exclusief BTW).

Puur een uur fotografie op lokatie kost daarom bij mij 150 euro (exclusief BTW en exclusief reiskosten) wat inclusief nabewerking is. Dit levert jou minstens 20 foto’s op die je kan inzetten voor jouw doeleinden. 

Lees hier een mooi artikel over de kosten van fotografie.

Long exposure selfie in een industriele omgeving

Waarom zou ik voor jou kiezen? 

Ja, ik ben een fotograaf… maar zeker niet de enige! Dus waarom zou je dan toch voor mij kiezen?
Naast mijn eigen bedrijf in de fotografie, ben ik consultant in de luchtvaart industrie en help ik bedrijven met lastige vraagstukken, vooral op het vlak van kwaliteit en certificatie. Hierdoor heb ik met meer dan 50+ organisaties  in binnen- en buitenland diepgaand samengewerkt. Dit heeft mij een unieke kijk gegeven op processen binnen bedrijven en welke trots men wil uitstralen.

Daarnaast heb ik -net zoals iedere fotograaf- natuurlijk mijn eigen fotografie technieken. Deze moet natuurlijk passen bij de stijl van het bedrijf en we bespreken die match tijdens het voorgesprek. Ik stel altijd wel een paar technieken om anders te zijn als andere fotografen (mocht je dit als klant ook willen natuurlijk!). Zo kan ik in overleg een mooie long-exposure selfie voor je maken (vaak met behulp van filters) of een panorama shot. Daarmee maak ik net dat stukje onderscheid!

Hopelijk mag ik met veel enthousiasme jouw verhaal vastleggen!

Hoe snel heb ik mijn foto’s?

Een van de meest veelgestelde vragen is hoelang het duurt totdat de foto’s klaar zij. Immers, in de huidige maatschappij is alles toch gelijk klaar?
Bij het maken van foto’s hoort het digitaal ontwikkelen van foto’s. Bijna alles is tegenwoordig in de camera te doen, maar de finishing touch vindt plaats op de computer ná de shoot.
Voor een shoot hou ik normaal 2 weken aan dat de foto’s aangeleverd worden aan jou voor direct gebruik. Echter, na 48 uur van de shoot krijgt u al een voorproefje van de foto’s. Deze hebben dan nog niet de nabewerking gehad, maar kunnen dan al gecontroleerd worden op storende zaken. Zo kan het zijn dat er op de foto bepaalde dingen staan die u (nog) niet gepubliceerd wil hebben. Wellicht kan ik daar dan in de nabewerking verder rekening mee houden. 

Heb je een andere vraag? Neem contact op!