Bedrijfsfotografie

Bedrijfsfotografie

Jij hebt een bedrijf en wilt een bepaalde identiteit uitstralen. Daar hoort natuurlijk beeldmateriaal bij.
Beeldmateriaal kan je tegenwoordig overal vandaan halen (Google, beeldbanken (stock foto’s) of zelfs Artificial Intelligence (dall-E)) of wellicht zelf maken (met de eigen camera in het mobieltje).
Maar is dit goed beeldmateriaal voor bedrijfsfotografie?

Bij bedrijfsfotografie is goed beeldmateriaal van groot belang. Dit materiaal moet namelijk aansluiten bij de bedrijfsidentiteit en de waarden die de klanten belangrijk vinden. Dit zijn dan ook de twee belangrijkste ingrediënten die we vooraf bespreken. Hoewel ik een bepaalde stijl van fotograferen heb, vind ik het belangrijker dat de foto’s de gewenste uitstraling van het bedrijf hebben. Hierbij vullen we elkaar aan op basis van jouw ideeën.
Maar bedrijfsfotografie gaat verder dan alleen het maken van foto’s. Het is daarom belangrijk dat ik het verhaal achter het bedrijf en de mensen die er werken leer kennen. Op die manier kan ik niet alleen het gezamenlijke bedrijfsverhaal vertellen, maar ook individuele verhalen van werknemers uitlichten. Het zijn tenslotte de mensen die het product bedenken en maken. Ik vind het dan ook belangrijk om het proces en de handelingen van de mensen in beeld te brengen.
Als klanten deze authenticiteit zien, zullen ze zich sneller verbonden voelen met het bedrijf. Dit komt doordat het bedrijf laat zien dat het product speciaal voor die klant wordt gemaakt of uitgevoerd. De foto’s die ik maak kunnen dan ook gebruikt worden op de website, in brochures, op social media en in nieuwsbrieven.

Heerlijk eten wordt gemaakt Long exposure selfie in een industriele omgeving Foto van een kantooromgeving

Hier een paar vragen die we sowieso doornemen voor een succesvolle bedrijfsfotografie shoot:

Wat wil je op de foto hebben?

– De werknemers?
– Het product?
– Het proces?
– De sfeer?
– De werkplek?

Waarom wil je goed beeldmateriaal?

– Voor gedrukt reclamewerk?
– Voor de website?
– Voor social Media?

Waar moet de beeldstijl mee overeenkomen?

– Wil je een zakelijke uitstraling?
– Wil je een informele uitstraling?
– Is er een bepaalde (bedrijfs)kleur?
– Wellicht zwart/wit fotografie (hier zit ook veel variatie in!)

Wie wil je bereiken?

– Nieuwe klanten die je product nog niet kennen?
– Bestaande klanten die je op de hoogte wil houden?

De wens

Hoe beter de wensen van jullie als klant worden gecommuniceerd, hoe beter ik mijn foto’s kan opleveren. Een foto voor social media heeft bijvoorbeeld een heel andere uitstraling dan een foto voor drukwerk. Bij de eerste toepassing moet het beeld eruit springen, terwijl bij drukwerk soms een groot vlak ‘negative space’ nodig is om titels te plaatsen.
Als het proces in beeld moet worden gebracht, is het vooral belangrijk om dit proces logisch en compleet in beeld te brengen. Hierbij is het essentieel om te bepalen welke processtappen er zijn en hoe we elke stap goed in beeld kunnen brengen. Door deze informatie tijdig met mij te delen, kan ik ervoor zorgen dat de foto’s precies de gewenste uitstraling hebben en alle belangrijke elementen in beeld brengen.

De lange termijn voorbereiding

Maak een shortlist van alles wat gefotografeerd moet worden, inclusief gebouwen, mensen, processen, apparatuur en locaties. Bepaal ook welke sfeer de foto’s moeten uitstralen. Moeten ze bedrijvigheid uitstralen of juist vrolijkheid? Is het een formele setting of willen we een informele en gezellige sfeer creëren?
Denk ook na over welke kleding mensen moeten dragen tijdens de shoot. Bijvoorbeeld: streepjes- of ruitoverhemden kunnen erg druk zijn en afleiden van het doel van de shoot. Het is ook beter om teksten op shirts te vermijden. Wellicht zijn er dames die meerdere kledingsetjes willen uitproberen, houd daarom rekening met de planning van de shoot. Als het weer een factor is, moeten we ook rekening houden met de mogelijkheid om de shoot te verplaatsen.
Op basis van deze shortlist kunnen we gezamenlijk kijken wat mogelijk is en wanneer we de shoot gaan plannen. Ik zal vervolgens een offerte maken die het beste aansluit op jullie wensen en de voorbereidingen die we hebben getroffen.

De korte termijn voorbereiding3

Wanneer er een bedrijfsfotografie shoot op de planning staat, is het belangrijk om het personeel hiervan op de hoogte te brengen. Hoewel dit misschien een klein detail lijkt, zijn medewerkers die niet op de foto gaan vaak geïnteresseerd in wat er gebeurt en zullen ze vragen waarom er foto’s worden gemaakt. Het is beter om dit voor te zijn en hen te laten weten waarom de foto’s worden gemaakt. Misschien zijn er collega’s die juist graag op de foto willen staan… of juist niet! Vraag daarom altijd aan medewerkers of ze op de foto willen en verkrijg expliciete toestemming om de foto’s te gebruiken.
Zorg ervoor dat de werkomgeving representatief is en betrek het personeel hierbij. Mogelijk moeten er dingen van de muur worden gehaald, zoals planningen en telefoonnummers. Dit kan soms impact hebben op personen. Als medewerkers opeens gevraagd worden om netter te komen dan normaal, kan dit bij sommige mensen verkeerd vallen. Wees daarom duidelijk over de fotosessie en wat de beoogde uitstraling ervan is.

De klik

Zoals altijd met een proces: Eerst moet je het leren kennen!
Tijdens het intake gesprek leren we elkaar kennen, leer ik het bedrijf kennen en bepalen we samen wat je in beeld wil brengen. Altijd met het oog op waar je de foto’s voor wilt gebruiken en welke stijl het beeldmateriaal moet uitdragen.
Na het intake gesprek doe ik een voorstel voor de shoot zelf en eventuele extra technieken (hero shot, long-exposure selfie, product shot of panorama). Dit gesprek vindt vaak minstens een week vóór de shoot plaats, maar kan natuurlijk ook vlak voor de shoot

De shoot

En dan… tijd voor de shoot! Altijd spannend!
De shoot wil ik altijd doen in jouw omgeving, de omgeving van jouw bedrijf of een andere omgeving waar jij je ’empowered’ voelt om je verhaal in beeld te laten brengen.

De shoot neemt gemiddeld 1 á 2 uur in beslag, maar kan ook een hele dag duren. Samen bepalen we waar we ons op focussen.
Tijdens de shoot kunnen er nog zaken veranderen (het weer, beschikbaarheid van werknemers etc). Het is dan belangrijk dat we samen tot het gewenste resultaat komen. Ik sta altijd open voor nieuwe ideeën!

Het resultaat

Na de shoot zal ik de foto’s verwerken en ‘ontwikkelen’. Wellicht mogen er bepaalde zaken niet (herkenbaar) op de uiteindelijke foto staan. En wellicht zal ik enkele foto’s samenvoegen om het juiste effect te behalen, zoals ‘focus stacking’ of panorama shoots.


Het resultaat deel ik binnen twee weken met je. Dit zijn minstens 20 foto’s en natuurlijk zit hier nog een iteratie slag op om de puntjes op de i te zetten, want de foto’s moeten wel jouw authenticiteit uitstralen!

Neem contact op voor meer info