Inspiratie

Mijn inspiratie

Ik ben constant op zoek naar nieuwe technieken en methoden om mijn stijl te versterken. Ik houd van het gebruik van long-exposure fotografie om beweging en dynamiek in mijn foto’s te creëren. Hierdoor ontstaat er een unieke sfeer die de kijker in het beeld trekt. Ook maak ik graag gebruik van panoramafotografie om een verhaal te vertellen dat niet in één foto kan worden vastgelegd.
Bij mijn fotoshoots houd ik altijd rekening met de omgeving en de sfeer die ik wil overbrengen. Zo maak ik bijvoorbeeld gebruik van natuurlijk licht om een bepaalde stemming te creëren en gebruik ik props om het verhaal te versterken. Kortom, mijn fotografie is een combinatie van technieken, creativiteit en oog voor detail.

Hieronder laat ik mijn inspiratie voor fotografie technieken zien die ik gebruik in landschapsfotografie en hoe deze toepasbaar zijn voor jouw bedrijfslandschap.

Hero Shot

Natuurlandschap

Een hero shot in landschapsfotografie.
Hier staat mijn model in IJsland te kijken naar een waterval (rechtsboven, zie je hem?). Zonder de persoon in beeld is het gewoon een waterval en zag je de schaal niet.
En zeg nou zelf… zou je nu ook niet zelf hier naartoe willen gaan?

Tijdens ons voorgesprek over fotografietechnieken zal ik mijn inspiratie met je delen voor het creëren van een hero shot. Een hero shot is een beeld waarop een persoon (de ‘hero’) te zien is in relatie tot jouw bedrijf, product of dienst, zodat potentiële klanten zichzelf kunnen voorstellen dat ze het product of de dienst gebruiken. Het model staat vaak onherkenbaar in beeld, waardoor de kijker zichzelf in de schoenen van de hero kan plaatsen.

Bij landschapsfotografie kan een hero shot een foto zijn van een groot landschap met slechts één persoon erin. Dit zorgt ervoor dat de kijker zichzelf als die persoon ziet en zich daardoor ook naar die locatie wil begeven.

Bedrijfslandschap

Een hero shot bij een blowkarting bedrijf.
Het model gebruikt de blowkart, maar het is ook geschoten achter een deel van de blowkart.
Super promotie om te laten zien hoe je blowkarting ervaart! Zeg nou zelf… zou je dit nu ook niet zelf willen gaan doen?

Long exposure selfie

Natuurlandschap

Een long exposure selfie in landschapsfotografie. 
Hier sta ikzelf herkenbaar in beeld om te bewijzen dat ik daar was.
Om te pracht en dynamiek van de natuur in beeld te brengen is de foto gemaakt met een langere sluitertijd.

Een long-exposure selfie kan een krachtig beeld opleveren waarin jij herkenbaar bent en waarin de hectiek van jouw bedrijf tot uiting komt. Met deze foto laat je zien dat jij in het middelpunt staat van de processen binnen jouw bedrijf. Meestal is dit een dynamische foto met één rustig element: de persoon zelf. Het enige nadeel is dat je even stil moet kunnen blijven staan!

Daarnaast wordt een long-exposure selfie in landschapsfotografie vaak gebruikt als bewijs van aanwezigheid op een bepaalde locatie. Het is tenslotte een selfie!

In 2022 ben ik samen met Brendan van Son naar IJsland geweest om onder andere dit soort foto’s te maken. Hier vind je een uitleg van hem van deze techniek.

Bedrijfslandschap

Een long exposure selfie in een dynamische omgeving van een productie bedrijf.
Hier sta ikzelf herkenbaar in beeld om te laten zien dat ik ook echt daar bezig was.
Om de dynamiek van het bedrijf te benadrukken is de foto gemaakt met een langere sluitertijd. Hierdoor zie je schimmen van collega’s langslopen.

Product shot

Natuurlandschap

Een product shot in landschapsfotografie is een manier om een product in zijn natuurlijke omgeving te laten zien. Voor dit specifieke shot had ik een idee in mijn gedachten en ben op zoek gegaan naar die perfecte scène.

Om de delicaatheid van de paddenstoel in beeld te brengen, had ik een lampje meegenomen voor extra belichting. Hierdoor wordt het onderwerp (de paddenstoel) extra benadrukt en springt het er echt uit.

De naam zegt het al: bij product shots staat het product of de dienst centraal. Het doel is om het product of de dienst zo uit te lichten dat een potentiële klant overtuigd wordt om het aan te schaffen.

Product shots zijn zorgvuldig opgezet; er wordt nagedacht over de composities, belichting, props en locatie. Daarnaast moet het product of de dienst natuurlijk op een mooie manier in beeld worden gebracht. Er wordt extra aandacht besteed aan het product zelf, zoals of het helemaal schoon is en er geen stof aanwezig is. Ook wordt er gelet op de achtergrond. Vaak wordt er voor dit soort shots extra verlichting meegenomen.

In landschapsfotografie kan een productfoto een prominent element zijn dat wordt uitgelicht. Dit kan bijvoorbeeld een gebouw zijn dat vanuit een bepaalde hoek wordt gefotografeerd of bijvoorbeeld paddenstoelen. Het doel is om het onderwerp in volle glorie te laten zien.

Bedrijfslandschap

Bij deze shoot was niet de auto het onderwerp, maar de sleutel, met het product in de achtergrond.

Het doel was om de kijker te overtuigen dat hij of zij de auto wil besturen door middel van het tonen van de sleutel. Alhoewel de auto vaag in beeld komt, moest deze wel grondig worden gereinigd om een strakke en professionele uitstraling te garanderen.

Vervolgens is het belangrijk om de sleutel op een passende manier te presenteren in combinatie met het product in de achtergrond.

Een panorama foto

Natuurlandschap

Een panoramafoto kan worden gebruikt om een uitzicht in een natuurlandschap vast te leggen, zoals in de foto hierboven van mijn broer in Zuid-Amerika die ik in 2005 heb gemaakt.

Dit specifieke panorama is gemaakt op een groot zoutmeer in Bolivia wat erg indrukwekkend is vanwege zijn omvang. Helaas komt dit niet altijd goed over op de foto, waardoor een oplossing is om een persoon in het beeld te plaatsen om de schaal te laten zien.

Als die persoon op meerdere foto’s terugkomt, kan dit een surrealistisch effect creëren, wat ik persoonlijk erg interessant vind.

Een panorama foto is eigenlijk een verhaal dat normaal gesproken niet in één foto te vangen is. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het proces op twee plekken plaatsvindt of omdat er in één beeld meerdere handelingen getoond moeten worden.

Een panorama foto kan extra kijkplezier opleveren voor klanten, omdat er meer te zien is. Ook kan de samenhang tussen verschillende elementen duidelijk worden voor klanten. Het is dus een echte eye-catcher.

Het maken van een panorama foto is echter wel een lastig proces. Er zal van tevoren goed nagedacht moeten worden over de verschillende opnamen die samengevoegd moeten worden. 

De creatie van een panorama shot kost meer tijd dan het maken van een reguliere foto, maar het resultaat is vaak adembenemend!

Bedrijfslandschap

Bovendien kan een panorama shot een extra dimensie geven aan het verhaal dat een bedrijf wil vertellen. Het is echter wel een uitdagend proces dat veel voorbereiding en planning vereist om de verschillende opnamen naadloos samen te voegen.

Een mooi voorbeeld van een panoramafoto is mijn eigen situatie als ZZP’er, waarin ik in mijn eentje alle taken moet uitvoeren. In deze foto laat ik zien hoe ik links foto’s bewerk, in het midden een nieuwe klant aan de telefoon heb en rechts mijn tas inpak voor de volgende shoot.

Door dit alles in één beeld vast te leggen, krijgen klanten een goed beeld van het proces van een fotograaf, naast het maken van de foto’s.

Nieuwsgierig geworden hoe ik mijn inspiratie voor fotografie technieken kan toepassen op jouw bedrijf?

Stuur me een berichtje!